ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Η ΧΡΗΣΙΜΗ ΝΗΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ




Φτάσαμε πλέον στην περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τον μεγάλο φορτιστή των πνευματικών μπαταριών μας.

Αν σταθούμε μόνο στην δυσκολία της νηστείας, χάνουμε μια μεγάλη ευκαιρία εσωτερικού ξεμπερδέματος. Τι εννοούμε με αυτό;


Πριν από κάθε αθλητικό αγώνα και αναμέτρηση, οι προπονητές δίνουν οδηγίες για σωστή διατροφή και συστήνουν στους αθλητές τροφές που δίνουν ενέργεια και αυξάνουν την σωματική αντοχή. Αν εξετάσουμε προσεκτικά τις τροφές που προτείνουν ως ωφέλιμες και αυτές που πρέπει να αποφεύγουν οι αθλητές γιατί βαραίνουν το σώμα, θα δούμε ότι - λίγο ή πολύ - ερχόμαστε κοντά στην διατροφή των νηστειών μας.

Σκοπός της νηστείας είναι να ενδυναμώσει τον άνθρωπο όχι μόνο σωματικά αλλά και πνευματικά, ψυχικά, διανοητικά, συναισθηματικά.

Πολλοί που την δοκίμασαν μαρτυρούν ότι ένιωσαν πιο δυνατοί ψυχικά, με πιο καθαρό πνεύμα και νου, λιγότερο ευέξαπτοι, ευαίσθητοι ή καταθλιπτικοί.


Η νηστεία είναι η πρώτη εντολή που έδωσε ο Θεός στους Πρωτόπλαστους στον Παράδεισο. Δεν ήταν καθόλου βαριά εντολή. Οι άνθρωποι την θεωρούν δύσκολη.

Όταν έχουμε συνηθίσει τα βαριά φαγητά, τότε τα πιο ελαφριά πιάτα μας φαίνονται ανούσια, "δεν με κρατάνε καθόλου" λέμε.

Όταν όμως ανεβαίνει η χοληστερίνη, η κρεατινίνη, η αρτηριακή πίεση, το ζάχαρο και όλα τα συναφή, τότε θέλουμε δεν θέλουμε, με εντολή γιατρού πλέον, τα κόβουμε όλα.


Γιατί δεν δοκιμάζουμε κάτι πιο απλό; Να κρατήσουμε την εντολή της νηστείας και να έχουμε όλα τα οφέλη.

Αν δούμε την νηστεία ως δίαιτα μόνο, χάνουμε την πνευματική της διάσταση, η οποία είναι η εξής:

Κρατάω, όσο μπορώ καλύτερα, την εντολή του Θεού και αυτό έχει σαν συνέπεια ο ίδιος ο Θεός να δράσει πνευματικά σε κάθε πεδίο της ζωής μου.

Έτσι, δυναμώνουμε ψυχικά, απογοητευόμαστε λιγότερο, μπορούμε πλέον να συγκρατήσουμε τον θυμό, να κόψουμε το τσιγάρο, να διορθώσουμε τις σχέσεις μας με τους ανθρώπους, βλέπουμε λύσεις για το γάμο μας ή την δουλειά μας, αποκτούμε σημεία επαφής με τα παιδιά μας, νοιώθουμε εσωτερική χαρά, ψυχική δύναμη, αισιοδοξία, ορμητικότητα να πάμε μπροστά, καθαρό πνεύμα και διαύγεια στην σκέψη, στο διάβασμα, στα μαθήματα, στα διαγωνίσματα...

Και όλα αυτά γιατί;

Γιατί τηρήσαμε την εντολή, όχι την δίαιτα!


Παρ' όλα αυτά, ως σωματική άσκηση, βλέπουμε τα καλά της και στο σώμα. Ξεκινώντας την νηστεία όπως μπορούμε, κόβοντας κάτι λίγο, αυτό που μπορούμε, βλέπουμε τον εαυτό μας να αποκτά την ικανότητα να λέει ΟΧΙ σε περισσότερα. Έτσι, σιγά-σιγά, φτάνουμε εκεί που πρέπει, χωρίς να εξαντληθεί ούτε το σώμα ούτε η θέληση αλλά, αντίθετα, να δυναμώσουν και τα δύο.

Η νηστεία είναι φοβερή άσκηση και για τα παιδιά: τα εξασκεί να λένε ΟΧΙ σε κάποιες τροφές, αλλά ο Θεός δρα και παραπέρα όπως είπαμε, και μαθαίνουν να λένε ΟΧΙ και σε άλλα πράγματα και καταστάσεις που τα βλάπτουν: αλμυρές τροφές, έργα στην τηλεόραση, σε κακές προτροπές φίλων, ενώ όσο μεγαλώνουν λένε ΟΧΙ και στο τσιγάρο, σε ουσίες, στο οινόπνευμα...

Εμείς κάνουμε το καθήκον μας και ο Θεός "το δικό" Του: αναλαμβάνει όλη μας τη ζωή. Θέλει και έχει αυτό το "καθήκον". Το κάνει από απέραντη αγάπη και όχι γιατί του το επέβαλε κανείς.

Έτσι, ακόμα και αν εμείς δεν κάνουμε το πρώτο βήμα, Αυτός περιμένει, μας κοιτάζει, προσπαθεί με κάθε τρόπο να δυναμώσει την θέλησή μας και μόλις πάρουμε την απόφαση να ξεκινήσουμε την νηστεία, όπως μπορούμε, Αυτός ξεκινά να φορτίζει πνευματικά τις μπαταρίες μας για να δυναμώσουμε και να αντέξουμε αλλά αλλάζει και την ζωή μας, γιατί κάθε φορά που τηρούμε κάποια εντολή, όλο το φάσμα της ζωής μας μετατρέπεται.

Τελειώνοντας, επειδή η νηστεία έχει σκοπό την ενδυνάμωση και όχι την εξόντωση, μπορούν να εξαιρεθούν από αυτήν άτομα με εξάντληση λόγω ασθενειών, γηρατειών, ακόμα και νέων με υπερκόπωση ή άλλες αδυναμίες σωματικές ή ψυχικές. Ο καλός Πνευματικός, λαμβάνοντας υπ' όψιν και τη γνώμη του γιατρού, θα καθορίσει με επιείκεια, κατανοώντας την κατάσταση, τι είναι αρκετό να κάνουμε σε τέτοιες περιπτώσεις.

Άλλες ομάδες όπως οι έγκυοι, ενήλικες με οστεοπόρωση, τα παιδιά στην ανάπτυξη, οι νέοι που βρίσκονται σε καιρό εξετάσεων και μεγάλης φόρτισης πνευματικής και ψυχικής, μπορούν απλά να προσέξουν κάποια πράγματα και να ορίσουν τον τρόπο νηστείας που αντέχουν συζητώντας με τον γιατρό ή τους γονείς και τον πνευματικό ο οποίος θα δώσει και την πνευματική σφραγίδα ακόμα και στο ελάχιστο που μπορεί ο καθένας να νηστέψει.


Ας κάνουμε ένα όμορφο νηστίσιμο μενού, με διαφορετική ποικιλία τροφών από αυτές που είχαμε συνηθίσει, χωρίς να τρώμε πολύ από κάτι αλλά λίγο απ' όλα. Αν προσέξουμε και περιορίσουμε τις υπερβολές, θα βγούμε από την νηστεία όχι μόνο πιο αδύνατοι, ανανεωμένοι και υγιείς αλλά και ενδυναμωμένοι ψυχικά, με καθαρό νου, άλλες αποφάσεις, ξεκάθαρες λύσεις, αισιόδοξο μέλλον και, κυρίως, μια καλύτερη σχέση με τον Θεό.

Καλή δύναμη και καλή Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου