ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΕΣ ΚΟΝΤΑ ΜΑΣ

Μέσα στα σχέδια του Θεού δεν είναι η μοναξιά...

ούτε η ζωή χωρίς φίλους...

Ελάτε μαζί μας στον κόσμο του ΜΑΖΙ ΧΕΡΙ-ΧΕΡΙ για να βαδίσουμε μαζί, να χαρούμε μαζί και να αντιμετωπίσουμε μαζί όλα τα δύσκολα. Με έναν άλλο τρόπο σκέψης, σε μια άλλη διάσταση για να ζήσουμε το θαύμα.

Δευτέρα 4 Μαρτίου 2013

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΛΙΤΙ;

 
Γυρεύετε σπόρους παραδοσιακούς, που αντέχουν τις κακουχίες και δίνουν καρπό με γεύση και βιταμίνες; Πηγαίνετε εκεί που δείχνει η πινακίδα: στο ΠΕΛΙΤΙ.
 
"Κάθε σπόρος πρέπει να σπάσει το περίβλημα του, αλλιώς δεν θα φυτρώσει ποτέ."
και
"Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά"
είναι δύο συνθήματα που συναντάμε στην κοινότητα ΠΕΛΙΤΙ, το μέρος όπου μπορούμε να προμηθευτούμε παλιούς, παραδοσιακούς σπόρους.
 
Η κάθε συνάντηση του ΠΕΛΙΤΙ για ανταλλαγή σπόρων είναι μια πραγματική γιορτή
 

 
Η ιστοσελίδα  bostanistas έκανε ένα μικρό αφιέρωμα στο ΠΕΛΙΤΙ το οποίο και παραθέτουμε.
Στην σελίδα αυτή θα βρείτε περισσότερα για ανταλλαγή σπόρων αλλά και άλλα θέματα βοτανόκηπου που σας ενδιαφέρουν.
 
«Να φέρεις σπόρους, απ' τους παλιούς»


της Χριστίνας Ταχιάου




Έχουμε αναφερθεί ξανά εδώ στο bostanistas στο Πελίτι: την ομάδα που έχει σαν σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών, την ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς χρήμα και τη δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων ποικιλιών.

"Πελίτ" ονομάζεται η βελανιδιά στα ποντιακά και η επωνυμία της ομάδας είναι εμπνευσμένη απόμια μεγάλη βελανιδιά στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας. Η ομάδα εδρεύει στο Μεσοχώρι Παρανεστίου Δράμας κι έχει 11 τοπικές ομάδες. Το Σάββατο έγινε ανταλλαγή σπόρων στην πλατεία της Σουρωτής, ενός χωριού έξω από τη Θεσσαλονίκη και, με την ευκαιρία, έμαθα ότι η μια από τις τοπικές ομάδες "Πελίτι" βρίσκεται εδώ.

«Είχε κόσμο κι από τη Θεσσαλονίκη κι από τα γύρω μέρη» μας λέει η κυρία Σκοτεινιώτη, μέλος της ομάδας εθελοντών της Σουρωτής που ήταν "partner" του Πελίτι στην εκδήλωση ανταλλαγής σπόρων. Οι σπόροι που έφεραν οι ντόπιοι παραγωγοί ήταν από κηπευτικά και καλαμπόκι κι οι σπόροι που είχαν τη μεγαλύτερη ζήτηση ήταν για τα κηπευτικά. Πραγματοποιήθηκε επίσης επίδειξη φύτευσης σπόρων, γι' αυτό και η εκδήλωση ονομάστηκε "Ανοιχτό σπορείο".

Ο κόσμος ζητούσε πολλές λεπτομέρειες κι ο Δημήτρης Κουφάκης, συντονιστής της τοπικής ομάδας του Πελίτι εξηγούσε υπομονετικά με την ευθύτητα του ανθρώπου που περνά τη ζωή του απασχολούμενος με τη γη. Ήθελαν να μάθουν τι να φυτέψουν, πώς, πότε, πού και κυρίως πότε θα υπάρχει παραγωγή. Ρωτούσαν εάν ο σπόρος του Πελίτι είναι βιολογικός. Τους το ξέκοβε, δεν υπάρχει καμιά σχέση. «Μιλάμε για σπόρο φυσικό, για σπόρο όπως ήταν πριν δεκαετίες, χωρίς μεταβολές».

Η ζήτηση για κηπευτικά είναι παντού περισσότερο αυξημένη από ποτέ κι είναι εξαιρετικά ευχάριστο όταν ικανοποιείται από φορείς που έχουν τα μέσα να την ικανοποιήσουν. Έτσι, μάθαμε ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Σουρωτής διέθεσε μια έκταση 11 στρεμμάτων σε ενδιαφερόμενους από την περιοχή, προκειμένου να γίνουν 51 λαχανόκηποι των 100 μέτρων ο καθένας. Σε λίγες μέρες θα διαβάσετε σχετικό ρεπορτάζ.

Το "Φιλοσοφικό υπόβαθρο", έτσι όπως το περιγράφει η ομάδα Πελίτι είναι: «Ξεκινάμε από την άποψη ότι όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι' αυτά που γίνονται σε προσωπικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Εμείς οι ίδιοι οδηγούμε τα γεγονότα με τη στάση και τη σκέψη μας. Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων σε προσωπικό και σε παγκόσμιο επίπεδο.
Δεν είμαστε θύματα καταστάσεων ούτε φταίνε οι άλλοι για αυτά που ζούμε εμείς. Εστιάζουμε την προσοχή μας στα θετικά πράγματα που γίνονται και αυτά ως δια μαγείας αυξάνουν».

Αναζητήστε την κοντινότερη σε εσάς τοπική ομάδα "Πελίτι" στο peliti.gr

Πηγή: http://www.bostanistas.gr/?i=bostanistas.el.themata&id=787

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου